Køkkenet er et af de rum, som vi bruger mest i vores bolig. Madlavning, bagning og madpakker bliver bare lidt mere besværligt, hvis ikke køkkenet fungerer optimalt. Køkkenet er en nemlig en arbejdsplads, og derfor kræver det også, at køkkenet er indrettet praktisk. Derfor får du her et par tips og tricks til, hvordan du indretter dit nye køkken praktisk så det bliver nemmere og enklere at lave hverdagens spaghetti med kødsovs, trerettersmenu til festen og pølsehornene til madpakken.
Tænk på andet end stil, farver og materialer
Det første, som mange mennesker tænker på, når de skal have nyt køkken, er hvilken stil, materialer og farver køkkenet skal have. Selvfølgelig er det også en vigtig faktor, fordi køkkenet skal passe til resten af boligen. Bor du eksempelvis i et nyt hus, så kan det være, at et minimalistisk industrielt køkken er det bedste valg, mens det i et ældre hus måske passer bedre med et landkøkken fra AUBO. Men mindst ligeså vigtigt er det, at køkkenet fungerer godt til daglig og det er praktisk. Derfor kan det være godt at overveje følgende, når man laver en plan for sit nye køkken:
- En god tommelfingerregel er, at de køkkenelementer, som man bruger mest også skal være de mest lettilgængelige. Det gør det nemmere at bruge køkkenet i dagligdagen, uden så mange besværligheder.
- Køkkenbordet skal have en god dybde og bredde, samtidig med, at det selvfølgelig skal passe i højden. Gå, som udgangspunkt ud fra, at bordpladen skal passe til husets højeste person.
- Derudover skal køkkenbordet ikke blot være flot og passe til resten af køkkenet. Det kan være en helt klar fordel at have en robust bordplade, som kan tåle vand, fedt og varme ellers risikerer man, at bordpladen hurtigt bliver slidt og medtaget at se på.
- Ligesom med bordpladen kan det være en fordel, at væggen ved kogepladsen og over køkkenbordet er i et materiale, som kan tåle fedt, vand og andet snavs. Desuden skal man let kunne tørre væggen af med en fugtig klud.
- Det samme gælder for gulvet i køkkenet, som let kan godt være lidt overset. Men det er ret vigtigt, at gulvet kan tåle at blive vådt, uden at det bliver ødelagt eller glat. Derudover skal det være let at rengøre, da det er meget udsat i køkkenet.
- Placer køkkenelementerne, der hvor de skal bruges. Det vil sige, lad vær med at sætte skraldespanden i den modsatte ende end vasken, da man ofte bruger disse to ting i forlængelse af hinanden f.eks. i forbindelse med at skrælle kartofler.
- Undervurdér ikke, hvor meget køkkenudstyr, service og andet grej fylder. Sørg for, at det nye køkken indeholder masser af opbevaringsplads.
- Det sidste, som er vigtigt at overveje er, at de forskellige køkkenelementer og arbejdspladser bliver placeret hensigtsmæssigt i forhold til hinanden. Eksempelvis kan det være en fordel at anbringe opvaskeplads, kogeplads og tilberedningsplads i en sammenhængende bordplade – dog også med plads til at stille gryder og lignende fra.